De OVD wil 40.000 afbeeldingen omschrijven en in beeld brengen. Foto: José Rasing

De OVD wil 40.000 afbeeldingen omschrijven en in beeld brengen. Foto: José Rasing

OVD: zonder geschiedenis is er geen toekomst

Maatschappij

Oudheidkundige Vereniging Didam bruist van de energie

Door Karin van der Velden

DIDAM - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Oudheidkundige Vereniging Didam is Gerry Schuurman benoemd tot nieuw bestuurslid benoemd. Nadat hij lid was gerworden verraste de energie van de vereniging hem op een hele positieve manier. “We mogen onszelf als vereniging best wel op de borst kloppen en wat meer onder de aandacht brengen.”

Binnen de OVD bestaat een actieve kern van zestig tot tachtig mensen. Zij maken deel uit van het bestuur, van een van de werkgroepen of zijn lid van een commissie die een project oppakt. Daarnaast zijn er zo’n 800 leden die de vereniging financieel steunen.
Gerry: “Voordat ik lid werd wist ik niet wat de OVD allemaal doet. Net als mijn vrouw, die al 48 jaar in Didam woont, dacht ik: Ze staan bij Didam op Stelten en brengen af en toe een boek uit. Het motto van de vereniging is: Zonder geschiedenis is er geen toekomst.” Vice-voorzitter Vincent van Vuuren vult aan: “Gelukkig is er nu ook landelijk veel aandacht voor geschiedenis, dat zie je aan series als ‘De Geschiedenis van Nederland en de Oranjes’.”
De OVD brengt vooral de meer recente geschiedenis in beeld. Die begint in Didam in de tijd van de Havezaten, zo rond 1600. In samenwerking met andere oudheidkundige verenigingen, zoals Heemkundekring Bergh, wordt ook de regionale geschiedenis belicht.

Jaarboek
Een van de paradepaardjes van de OVD is het jaarboek, dat dit jaar voor de 39ste keer verscheen. Vincent: “Henk Stevens is daar de kartrekker. Hij brengt elk jaar mensen bij elkaar die de verhalen bedenken. We spelen altijd in op de actualiteit, zo staat er nu een verhaal in over aannemersbedrijf Luiking, dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Henk heeft ook heel veel onderwerpen die tijdloos zijn. Daar wordt een mooie mix in aangebracht. Voor de verhalen wordt heel goed onderzoek gedaan en alle bronnen worden nauwkeurig vermeld.”

Ieder lid heeft zo zijn eigen interesses daar is binnen de OVD ook ruimte voor. Vincent is bijvoorbeeld erg thuis in historische gebouwen. Gerry is breed geïnteresseerd: “Er zijn mensen met inhoudelijke kennis, daar ga ik me niet aan meten. Ik wil graag ondersteunen, kijken waar ik mensen mee kan helpen. IT heeft mijn interesse en ik wil de komende tijd het beeldmateriaal beter zichtbaar maken. We hebben zo’n 40.000 afbeeldingen, die zijn al gedigitaliseerd maar missen een goede omschrijving. Hoe mooi is het dat je je naam of de straat waar je woont kunt opzoeken en er dan de historie over vindt. We moeten kijken hoe we de afbeeldingen omschrijven, beschrijven en delen.”

Jongeren interesseren
De OVD wil jongeren meer interesseren voor de lokale geschiedenis. Dat kan via Facebook en Instagram. Vincent vertelt dat oud-onderwijzer Cor Feenstra op scholen de oorlog en bevrijding besprak en dat die lessen heel veel impact hadden. En hoe leuk zou het zijn dat kinderen voor spreekbeurten foto’s en informatie op de website van de OVD vinden. “We moeten de kennis van de oudgedienden behouden en in de breedte en diepte aanvullen.”

Speciale uitgaven
Gerry Schuurman is erg onder de indruk van de professionaliteit binnen de vereniging: “Dan kijk ik ook naar het boek Winkels in Didam en het Plaatjesboek dat in de afgelopen jaren werd uitgebracht. Een werkgroep is nu bezig met een boek over bouwen en dan in de breedste zin. José Rasing is daar opnieuw de kartrekker.”
Vincent vult aan: “De verhalen gaan van vrijetijdsbouw, waar Didam bekend om stond, tot de grote bouwbedrijven zoals Welling en Veluwezoom die hier gevestigd waren. Van de archeologie in Didam tot de 21ste eeuw. Het sociale vangnet van de vakbonden is ook een onderwerp. Op zondag 20 oktober hebben we onze open dag in het Hart van Loil, met foto’s, films en materialen die met de bouw te maken hebben. Wie nog foto’s, film of ander materiaal heeft, kan die op donderdagavond tussen 19.00 en 21.30 uur naar het Albertusgebouw brengen. Foto’s scannen we ter plekke, zodat de originelen in eigen beheer blijven.”

De werkgroep Dialect en Folklore bracht vorig jaar het boekje ‘Vieftig vertelsels in ’t Die:ms’ uit. Daarin staan vijftig verhalen in het Die:ms plat. De meeste verhalen zijn naar waarheid opgetekend, dus uit het leven gegrepen.
Samen met Henk Groote en de Heemkundeking Bergh zorgt de OVD er ook voor dat er Stolpersteine in Didam komen, ter nagedachtenis aan de zeven gedeporteerde en vermoorde Joodse Didammers. De struikelstenen komen op drie verschillende plaatsen.

Werkgroepen
Tien verschillende werkgroepen houden zich met verschillende onderwerpen bezig. Zo zoekt de Werkgroep Genealogie de geschiedenis van Didamse families uit. Voor onderzoek naar Didamse families vóór 1811 worden doop- trouw- en begraafboeken gebruikt. In dat jaar werd in Nederland de burgerlijke stand ingevoerd en moesten er geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten worden opgemaakt. De gegevens zijn per familie op gezinsbladen uitgewerkt en kunnen door iedereen die dat wil worden ingezien. Gerry: “In de toekomst kan iemand de die gegevens online opzoeken op onze website.”
De werkgroep Boerderijen en Veldnamen doet ook onderzoek naar andere historische gebouwen in Didam. De Monumentencommissie adviseert de gemeente over het erfgoed in de gemeente, namens de OVD heeft Vincent van Vuuren zitting in deze commissie. Andere commissies houden zich bezig met communicatie, het verzamelen van beeldmateriaal, de organisatie van evenementen en automatisering.

Verenigingsavond
Elke maandagavond is er verenigingsavond. Dan kunnen ook niet-leden komen als ze iets willen weten. Wie een specifieke vraag heeft over de geschiedenis van Didam krijgt hulp bij het uitzoeken daarvan. Vincent: “We krijgen op deze avonden ook vaak materiaal aangeboden. Dat digitaliseren we en dan moeten mensen het weer meenemen, want onze opslagruimte is beperkt. We krijgen soms hele archieven aangeboden. Mensen kunnen projectmatig of structureel helpen in werkgroepen of commissies. Natuurlijk kunnen ze met een eigen voorstel komen: Dat wil ik wel eens uitzoeken. Je krijgt altijd ondersteuning van mensen en het materiaal van de vereniging. Vaak helpen we mensen op weg. De vraag is dan: hoe pak ik het nu aan? Dan zit hier de ervaring.”

Meer informatie op de website.


ovd-didam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant