Vlnr: Oskar Schwartz, Lodewijk van der Borg, Bart Schenning en Roelf ter Maat. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Oskar Schwartz, Lodewijk van der Borg, Bart Schenning en Roelf ter Maat. Foto: Roel Kleinpenning

Een mammoet wordt weer tot leven gebracht

Natuur

TERBORG – In een bedrijfshal wordt een mammoet weer tot leven gebracht. Niet in levenden lijve maar als imposant skelet. Voor initiatiefnemer Bart Schenning is dit al zijn derde. De eerste twee gingen naar natuurhistorische musea op Fehmarn en Rügen in Duistland. Deze blijft in Nederland en hopelijk ook in de regio. Voor het zover is moet er nog aardig wat werk verricht worden. Naar verwachting wordt deze mammoet eind 2024 naar zijn nieuwe biotoop getransporteerd om aan het publiek getoond te kunnen worden. 

Door Bert Vinkenborg 

De laatste mammoeten leefden op een Russisch eiland in de Noordelijke IJszee en stierven zo’n 4 duizend jaar geleden uit. Hun soortgenoten op het vasteland verdwenen al aan het eind van de laatste ijstijd ongeveer 15 duizend jaar gelden. Met enige regelmaat komt er nog een compleet exemplaar uit de Siberische permafrost tevoorschijn. Om een idee te krijgen van de afmetingen van zo’n dier moet men denken aan een volwassen Afrikaanse olifant. Het skelet waar nu aan wordt gewerkt meet 6 x 3,5 x 2 meter! Alleen de slagtanden zijn al 3 meter lang. Het gaat bij dit exemplaar om een mammoetstier. 

Deze mammoet, of beter gezegd zijn skelet, is samengesteld uit botten die afkomstig zijn uit de Noordzee en die door vissers in hun netten naar boven zijn gehaald en aan wal gebracht. Door het afnemen van de visserij met sleepnetten is het aantal vondsten ook drastisch minder geworden. Het aantal vistrawlers in Urk is teruggelopen van 43 naar 4! Schenning verwacht dan ook dat dit wel eens de laatste mammoet zou kunnen zijn die helemaal uit origineel materiaal is samengesteld.

Een uit de hand gelopen hobby
Hoe is hij hier ooit mee begonnen? Schenning (46 jaar): “Toen ik 11 jaar oud was las ik al Dino boekjes en zo ben ik in de wereld van prehistorische dieren terecht gekomen. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Deze mammoet wordt mijn laatste en die blijft in de buurt. Het materiaal wordt heel schaars.”

Zonder de hulp van net als hij in fossielen geïnteresseerde vrijwilligers en met steun van het bedrijf Royal Kaak uit Terborg was dit project niet mogelijk geweest. Kaak medewerkers Roelf ter Maat en Oscar Schwartz zijn in hun vrije tijd samen met Bart Schenning al een maand of vier bezig deze mammoet weer ‘tot leven’ te brengen. Algemeen directeur Lodewijk van der Borg ondersteunt het project door het beschikbaar stellen van materiaal en (veel) ruimte. Wat motiveert hem om dit te doen? Van der Borg: “Ik vind dit een mooi project waar wij als Kaak graag aan mee doen. Er steekt geen commerciële bedoeling achter. Kaak is een in Terborg geworteld familiebedrijf en ongelooflijk belangrijk voor de samenleving. Een bedrijf hoort onderdeel van de samenleving te zijn. Op het moment dat een bedrijf dat niet meer is dan raakt dat contact zoek.”  

Schenning leverde het idee en samen met de twee vrijwilligers de mankracht. Lodewijk van der Borg zorgde voor de faciliteiten en het onderdak. Zonder van der Borg en Royal Kaak geen mammoet! “Fossielen verzamelen is mijn hobby en deze wil ik graag hier houden. Het mooiste zou zijn als hij ergens in de buurt ten toon zou komen te staan en mensen het daar kunnen bekijken. Tot het zover is moeten ze nog even geduld hebben.”    

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant